Vad är solenergi och hur fungerar det?

Solens energi har många fördelar som kan bidra till ett bättre klimat. Den förnyas ständigt och den kommer med säkerhet finnas i miljarder år framöver. Genom att använda solens energi kan vi slopa förbrukningen av ändliga resurser som exempelvis olja, kol och kärnkraft.

Direktavkastning med solceller

Solceller är ett populärt alternativ till hushållets elförsörjning. Inte nog med att det kan hjälpa till att skydda dig mot höga pristoppar, det är ju även ett miljövänligt alternativ som bidrar till ett bättre klimat. Den 25 november 2020 röstade regeringen för en skattereduktion på solcellsinstallationer. En skattereduktion på 15% när du som privatperson väljer att installera solceller.

Solceller ger dig en lägre och en jämnare energikostnad under året. På de första 10 åren kommer du att ha betalat av kostnaden för solcellerna och efter det gör du en ren vinst i cirka 20 år därtill. En ytterligare fördel är dessutom att värdet på ditt hus ökar med cirka 4000 kronor årligen.

Solenergi i Sverige

Sverige geografiskt sätt har sämre förutsättningar för solenergi än många andra länder. Under vinterhalvåret ger solkraften en väldigt liten effekt eftersom att solen inte lyser tillräckligt ofta. Trots det så ser vi allt fler installationer av solpaneler på hustaken, i form av solceller eller solfångare som stöttar varmvattenproduktionen.

Vi har även ett antal solcellsparker i Sverige, men bidraget från dessa till Sveriges elbehov är mycket litet. Om vi tittar på ett exempel kan vi se att parken Solsidan i Varberg ger 3 GW om året, vilket är el för cirka 250 villor. Tittar vi då på kärnkraftverket Ringhals i närheten ger detta 24 000 GW om året. Vad kan vi säga om det här? Många experter bedömer att solceller som vi installerar på våra hustak kan komma att bli ett bra tillskott till elförsörjningen i Sverige men att de större anläggningarna troligen kommer se allt mer sällan på våra nordliga breddgrader jämfört med söderöver.

Image

Teckna ettgröntsmartförmånligtelavtal

KRAFTVIKEN ENERGI AB
Svetsarvägen 15 2tr
171 41 Solna

Org.nr: 559170-0108
Kundtjänst öppen 
Måndagar 08.00 - 16.00
Tis-fre: 07:45 - 16.00
Lunchstängt 12.00 - 13.00

info@kraftviken.se
010- 153 27 30